Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2023 17:24 - Военната логистика
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3351 Коментари: 5 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Още в древността ,в армиите имало хора, наречени логисти, които се занимавали с обслужването  и  осигуряване на подслон и храна, на дрехи и снаряжение- лъкове, стрели, щитове, саби за войниците!

В Рим ,с тази задача се занимавали помощните войски, освен конница има и обоз, конете трябва да се хранят, обслужват, да има резерв, готов да замени убитите или умрелите от болести животни!

В битката при Анхиало, къзето цар Симеон предвождал конницата, ромеите убили коня му! За минути му довели нов кон, като моментално организирали защитата му!  Той се метнал на коня и повел отново конницата в боя, завършил с пълен разгром на ромеите!

Една огромна армия, като Александровата на времето от няколко десетки хиляди души  има нужда и от кухня, да готви топла храна за войниците и офицерите  Имали са и чинии, метални, да са трайни и да издържат на полевите условия на живот
И тогава се е случил феномен , обяснен по- късно!

Войниците страдали масово от стомашно-чревни заболявания, някои завършваши смъртоносно, за разлика от офицерите, при които те били рядкост!
Оказало се, че причината е в чиниите! Войниците получавали храна в медни съдове, докато на офицерите били сребърни, а на Александър- златни! Среброто е антисептик, това му свойство е открито още в древността!

Помощните войски или логистиката,  също били въоръжени и при нужда влизали в бой  Обикновено по численост се доближавали да редовните  За разлика от редовните, например в Рим, които били съставени първоначално само от римляни и по изключение от траки, испанци или гали, помощните били почти изцяло от хора от покорените народи, например на император Максимин Трак, германски войници се грижели за приготвянето на любимото му питие, по описание наподобяващо бира, от което той ежедневно изпивал огромни за нормален човек количества!

Естествено е с войската да се движат освен готвачи и обущари, шивачи, лекари и всякакъв друг персонал ,необходим за нормален живот на войската!

Така ,че няма място за чудене, Защо милиони хора от Балканите ,с течение на годините, след Александър Велики , са отишли на изток! Те са необходими както за армията ,така и за поддържане на нормален живот  в  създадената там Согдийска империя! И когато ,след разпадането и на наследилата я Кушанска империя оттам започва Великото преселение, да не се изсмуква от пръстите на учените ,какъв е състават на преселниците и защо тръгват оттам? За справка ,да потърсягт калашите/ като Калашников/ в Афганистан!

В съвременни условия логистиката е ключова за победата на всяка армия! Без логистика  и най- храбрата армия е обречена на провал! Ярко доказателство за това, че е гака е Сталинградската битка!
Гьоринг се кълнял, след като връзката ро суша сепрекъснала ,че ще снабдява триста хиляди войници с провизии  и оръжие по въздуха!Това означава минимум триста тона храна на ден само и хиляди тонове муниции ежедневно!  Но едва покривал 10 - 15 % И крахът станал неизбежен Да не говорим ,че нямали топли зрехи, одеала- също!

Генерал Зима победил не само Хитлер, но и Наполеон преди него!

Това руснаците прекрасно знаят! Още в началото на войната ,белогвардейците казвали, настанилите се у нас, че руският генерал Зима е непобедим и той ще види сметката на Хитлер в полза на матуушка Русия, така я наричали!
И не се излъгали

Прави впечатление, че днес, в Украйна, вниманието на руснаците е ангажирано основно върху логистиката на противника Добре знаят, армия без логистика , от нея може да последва само победена армия!
За какво да се бият с нея, по - удобно е, да се отреже логистиката й!



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - И що така Приск Панийски (Тракиец)
02.08.2023 22:23
не нарича българите "траки", нито "бивши македони"?
:):):):):):)!!!!
цитирай
2. kvg55 - leonleonovpom2,
02.08.2023 23:22
За логистиката на армиите и то по време на поход и бой за пръв път се замислих посредством "Стара войнишка песен", на Булат Окуджава, където той пее : "Пулями пробито днище котелка, Маркитантка юная убита".
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
02.08.2023 23:26
1. dobrodan - И що така Приск Панийски (Тракиец)
22:23
не нарича българите "траки", нито "бивши македони"?
:):):):):):)!!!!
цитирай

Изтрий
Благодаря за въпроса!
Не е по темата, но е важен!
За античната литература, подлагана на многобройни преписи не бива да се съди по един автор Дори и да е добросъвестен, ръкописите са подлагани на множество преписи и преводи и са редактирани Между впрочем, правилно работи Ганчо Ценов Той сравнява обикновено написаното от три автори и на тази база извлича информация
Да вземем гетите ,които са едно от най- многобройните племена и труда на готът Йорданес" Гетика" Той ,готът пише за гетите и не прави разлика? Така в Абритус са разбити римляните от готите ? Това са земите на гетите Няма следи от германско присъствие в този район Готите разбиват и Валент, близо два века по- късно, пак в нашите земи И после тръгват на запад, до Испания Отново няма германско присъствие там, но има топоними, наричани славянски А славяни, правиблно е отбелязано, там никога не са ходили?
Максимин Трак бил гот според някои, но и гетите го считали за техен човек ?Прозвището му е красноречиво- трак
Питаш ме за траките? Най- страшните воини на Александър били траките именно Там на изток са отишли , писал съм и тук с Александър за три века поне, след него милиони хора от Балканите Може да са говорили гръцки ,но не са гърци За местните са чужденци Имах постинг, на местният език чужденец означава означава Българи Те и до днес боготворят Българите Е, моята версия е ,че там от траките преселнизцци се е формирал ентнос, с балкански корени, наречен Българи Оттам е почнало Великото преселение и тези Българи са там, водещи Хуните не са етнос а съюз от етноси на икономическа основа, в който участват и Българи Дали Атила е Българин , един Господ знае ? Факт е ,че се заговаря да Българи , по времето на Аспарух Но местните тук не се го приемат за чужд! А и той тях! И при сина му, България е толкова мощна ,че разгромява арабите ,притиснали ИРИ и я спасява!?.....
цитирай
4. leonleonovpom2 - Продължение
02.08.2023 23:48
Да се върнем на готите- гети Има едно обяснение за тази близост и объркване Аз стигнах преди 15 години до него по логически път Появяват се Готи след 212 година, това са гети преименувани така Заради император Гета ,убит от брат си Каракала, писал съм по тази тема, придружено с мотематически доказателства- елементарна математика!
Сега тази версия с измирането на едни ,многобройни като траките народи например и замяната им също с многобройни като тях народи, е нещо като турски сериал, не може да се приеме като достоверност, езтъркано е от употреба!
Омир е написал в Одисеята за Черно море, в епизод, в който явно фиксира Ахиало, защото говори за сина на цар Анпиал Ментес, че около Черно мопе живеят много народи с един език Явно фиксира нарочените от гърци за траки Не говори за траки Да, те са многобройни племена и траки ги наричат гърците Възможно е римляните да са ги наричали Българи,което означава един народ, както общо ги наричат гърците?
Македоните са също тракийско племе На изток попадат в графата "чужденци"!
Извеждал съм името им от доказаните траки едони, както и на шотландските каледони Македони означава синове на едони, ще рече ,че са се отделили от тях Да ,живнвеят в съседство, по долината на Струма сса едоните! Оттам е и Спартак
Каледони означава червени едони Шотландците са преимуществено червенокоси!
Много съм писал по тази тема,Милена Върбанова казваше с малка обработка, да го събера в книга

Научно популярно четиво наистина си струва, но строго научно в наука, която не е точна , е рисковано , а и не ми харесва! Виж, като логическо съчинение ,да , но вече ми е писнало!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
03.08.2023 00:00
Една армия без логистика е загубена

Хитлер загадъчно на пръв поглед , спира настъплението на танковете във Франция, после в Русия
Не ,няма нищо загадъчно Спирането е заради логистиката Войниците нямат храна, танковете гориво! А в Русия войниците му умират от глад и студ, нямат зимно облекло, а и муниции!
Блатодаря за хубавия пример!

2. kvg55 - leonleonovpom2,
02.08 23:22
За логистиката на армиите и то по време на поход и бой за пръв път се замислих посредством "Стара войнишка песен", на Булат Окуджава, където той пее : "Пулями пробито днище котелка, Маркитантка юная убита".
цитирай

Изтрий
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9388782
Постинги: 1358
Коментари: 29766
Гласове: 103290
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930