Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 13:33 - Сълза от камък
Автор: megg Категория: Тя и той   
Прочетен: 12398 Коментари: 36 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



     Жегата обсебваше всичко. Светът трептеше в мараня, облаците се бяха запилели нейде си. Въздухът се вдишваше на потни глътки. В съседния двор безстрастно бръмчеше косачка. Полягаха и умираха треви и спомени. Само един устояваше. Само един ...  Беше заседнал в гърлото й, търкаляше се като боздуган в стомаха. В съседната стая, превита на две, стенеше сянка. Нейният син.
      Жената се защура между масата и дивана,  дивана и масата ... После отпусна рамене и се остави на спомена. Беше го избягвала, прогонвала, сънувала, баяли й бяха срещу него. Нищо ... Сега се остави да я връхлети.
      Беше отдавна. Беше млада. И – хубава. Остави сърцето си в ръцете на женен мъж. С цялата самоувереност на младостта и самочувствието на хубостта обърна гръб на  свeта. Докато не разбра, че ще става майка. Зашептяха древни гласове в сърцето й, очакването стана празник. Токчетата й пееха звънко, пътят към любовта беше лек и прав. Докато не дойде плесницата. До този момент не беше и подозирала, че плесница може да се удари с усмивка. Безстрастна, груба, цинична. Оттук нататък трябваше да се справя сама.
      Пътят обратно към дома беше лепкав и дълъг. Майка й разбра всичко. Фурии се гонеха в очите й, думи напираха да ливнат като порой, но не каза нищо. Само стисна устни ...
      Изправи се изтръпнала. Жегата изпиваше и последните й сили за съпротива срещу спомена. Тогава поиска да избяга от този свят. И да се приюти някак сладостно в  кървящото си желание.
      Детето се роди в един горещ ден. Беше нейната ярост. Срещу всички. Нищо не трепна вътре. Остави го някъде, някому ... И продължи. Не напред, а в тъмна омагьосана спирала към самотата си. Там, където бяха останали само майчините думи: „ Как ти даде сърцето ... каменно е то, да знаеш, каменно ...” А нощем идваше споменът и носеше със себе си онзи боздуган, който удряше ли, удряше в стомаха и се мъчеше да натроши камъка, дано може от руините нов градеж да стори. Тогава започна да се моли. Не на Богородица, нямаше очи да прошепне думи към Майката. Милостивата, дето дарява любов на всичките си синове ... Просто шептеше, гледаше с празни очи луната нощем и си искаше обратно сина.
      Една нощ той дойде в съня й. Позна го, не разбра как, но го позна. И се събуди пречистена и смирена. В очакване на деня.  И денят пристигна година по – късно. Звънът на входната врата го доведе с един младеж. Горчиво изражение, тъмен поглед и усмивка – изкривена между очакване и безразличие. Не разбра само как момчето, след като отдръпна пръста си от звънеца, извади ключ, вратата побърза да го покани – някак радостна. Така заживя Камен в дома й. В своя дом, не чул стъпките на детския възторг. Отчаяните й опити за прошка се сгромолясваха в бездната на неговата студенина. Всъщност, той като че ли не я забелязваше. Минаваше покрай нея, вървеше сякаш през деня й, през болката ... Много пъти й беще хрумвало, че е дошъл за мъст или че няма къде да се приюти. Не питаше. Чакаше. Преглъщаше и мълчеше. Молитвата й се бе сбъднала, какво друго й трябваше?
      Докато един ден разбра, че Камен е влюбен. Камен ... кой му беше дал това име, плашеше я. Обикнал бе чужда жена – хубава, от тези, дето очите им играят, а погледът – връзва ли, връзва ... Самодива на две преки от тях. Изплаши се. И се зарадва – не е каменно сърцето й, значи. За сина си се изплаши, глупост да не направи, живота си да срине. И започна да реди молитви към Богородица. Беше събрала кураж, пък и синът нали се прибра ... Даже мостче беше започнала да гради между двамата. Камък по камък ... към Камен.
      До днес вярваше, чакаше, искаше. Допреди час, когато синът й се прибра смален, а погледът му – кладенец, от който преливаше страх. Нищо не каза, мълчанието не я учуди, но този път то говореше. Кой знае как, жената разбра. Не можел Камен да гледа любимата си с другия. Не можел ... И го пребил. Зле бил човекът, много зле, ... не се знае дали ... По – блед от сянка, младежът се отпусна на пода. Тя отметна глава със стиснати устни. Думи се удряха бясно в слепоочиятя й. Искаше да го погали. Не можеше. Жегата обсебваше всичко. Светът трептеше в мараня, а някъде отдалече се чуваше грохот на облаци.
      И тогава заваля. На пресекулки. Жената излезе, спря за миг, пътят улови отчаянието й и я поведе. Знаеше накъде, нали преди много години я беше завел там. Накрая, където свършват всички пътища. Обърканата душа на деня се стичаше притихнала по косите и застиваше в края на очите. Очите от снимката върху плочата. Боздуганът беше пробил камъка, жалостта бликаше от пукнатините, „Камене, Камене ...”
      В крайчеца на очите от снимката все така светеше обърканата душа на деня. Като сълза от камък ...



Тагове:   обич,   майка,   болка,   спасение,


Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - живот...
29.09.2011 14:19
камък сълза да пусне

силно слово, Мег
цитирай
2. tota - Поздрави, Мег!
29.09.2011 15:04
Само майчино сърце и болка могат от камък сълза да проронят...
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Хубаво е, Megg! Дълбок е извора на тъгата ... Пречисващ.
29.09.2011 15:07
"... Зашептяха древни гласове в сърцето й, очакването стана празник. Токчетата й пееха звънко, пътят към любовта беше лек и прав. Докато не дойде плесницата. До този момент не беше и подозирала, че плесница може да се удари с усмивка. Безстрастна, груба, цинична. Оттук нататък трябваше да се справя сама..."

"...В крайчеца на очите от снимката все така светеше обърканата душа на деня. Като сълза от камък ..."

Поздрави за разказа! Въздейства силно, като причастие.

цитирай
4. megg - Камък - памет ...
29.09.2011 17:01
за болка, за смирение ... спасение в бездната на обичта.
Здравей, Марти, благодаря ти!
цитирай
5. megg - Привет, Ати!
29.09.2011 17:04
Понякога сълзата е последният пристан ... Или начало на тайнството Любов.
цитирай
6. megg - Благодаря ти, Наде!
29.09.2011 17:08
Тъмен кладенец е страданието ... Но понякога от дъното, от най - дълбокото, проблясва светлинка. И топли, и пречиства ...
цитирай
7. magicktarot - Много въздействащо и силно, Мег!
29.09.2011 18:08
Не можем да прозрем зад "цялостната Картина", но винаги се надяваме майчината любов да победи всичко - дори смъртта, убийството и отмъщението...
цитирай
8. megg - Така е, Маджик!
29.09.2011 19:33
Не ни е дадено да уловим цялото и понякога, вместо в истинското, поглеждаме в кривото огледало на живота ... А оттам надничат болка, страх, гняв, обида. Но обичта надделява. Особено - майчината любов!
Благодаря ти и хубава вечер!
цитирай
9. ckarlet - Животът е низ от всичко описано. ...
29.09.2011 19:46
Животът е низ от всичко описано.
Поздрави и от мен, Меги!
цитирай
10. megg - Човек по пътя си ...
29.09.2011 20:22
среща и едно, и второ, и трето ; ту е стръмен този път, понякога - кален, но извежда към светло смирение, ако позволим на обичта да победи - така мисля.
И от мен поздрав, Скарлет! Хубава вечер!
цитирай
11. monaliza121 - Поздравления, Мег!
29.09.2011 21:51
Болката копае в душата бездна.
И тя търси спасение.
"пътят улови отчаянието й и я поведе".

Силно емоционален и красив текст!:)) Хареса ми много!:))
цитирай
12. megg - Здравей, Монализа!
29.09.2011 22:58
И - благодаря за топлите думи! :))
Някои истини са трудни за преглъщане; тъмна е болката, а човек е устроен така, че търси светлото. И е хубаво, когато го открива - дори след мрака и чистилището на страданието.
Светла вечер! :))
цитирай
13. sande - Полягаха и умираха треви и спомени.
30.09.2011 06:36
Поздрави Мег!

Ти накара камъка да заплаче.

Поздравления!
цитирай
14. megg - Добро утро, Санде!
30.09.2011 07:26
Малко е мрачно, май небето се кани да заплаче ... Но да е слънце в душите! :)
Благодаря ти за хубавите думи!
цитирай
15. pcelata - Останах без дъх Мег.
30.09.2011 09:40
Няма нищо по чуствено от майчината болка.
,,Сълза от камък,,-Невероятно!
цитирай
16. megg - Здравей, Пчеличке! :)
30.09.2011 16:05
Трогнаха ме думите ти. Благодаря ти!
И - добре дошла!
цитирай
17. tit - Диамантът и графитът са все въглерод!:)
30.09.2011 22:13
Според тежестта, в която е застинал...
цитирай
18. megg - Сърцето ...
30.09.2011 22:38
Вселена или - шепа...
Поздрави, Тит! :)
цитирай
19. priqtel12 - Силно и тежко.....
30.09.2011 22:40
като камъка и сълзата. Ех, какво нещо е животът ни....грешим и продължаваме, застигат ни грешките ни, а ние пак продължаваме......, но имаме ли вече път?!?!
цитирай
20. megg - Продължаваме, Ива!
30.09.2011 22:53
Понякога се препъваме, падаме ... и - вървим. И хич не е лек пътят, който дълбае душите ..., но - вървим. Към другия , всъщност - към себе си - вървим ...
Радвам се, че ми гостува, благодаря! :)
цитирай
21. kometapg - Разкошен разказ! Силен и въздей...
01.10.2011 12:10
Разкошен разказ! Силен и въздействащ!:)
цитирай
22. scarlety - Чета го за втори път,Мег!
01.10.2011 14:04
Много емоционален и разтърсващ разказ!
Майчината любов е невероятна- най-великата,най-силната!
Поздрави!
цитирай
23. megg - Здравей, Комета!
01.10.2011 17:33
Радвам се, че ти е допаднал разказът. Благодаря ти! И ти желая топъл и светъл октомври! :)
цитирай
24. megg - За майчината обич ...
01.10.2011 17:39
Толкова много може да се каже; безгранична е тя, дори когато понякога стига дъното ... И се въззема.
Скарлети, благодаря!
Светла и усмихната, пълна с хубост съботна вечер! И - неделя! :)
цитирай
25. kleopatrasv - Много увлекателно е, поздравявам ...
02.10.2011 11:09
Много увлекателно е, поздравявам те за разказа!
цитирай
26. ivankalilova - Здравей, мила Мег!
02.10.2011 14:25
Много силен и докосващ разказ!Нито думи, ни сълзи...... не могат майчината болка да изтрият.Не можеш майчино сърце да утешиш.Майчината болка и любов, със никоя любов не можеш да сравниш.Пред нея можеш само да коленичиш и да се поклониш!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕКРАСНИЯ РАЗКАЗ!
Поздрави и прегръдки , топли и сърдечни!:)))
цитирай
27. megg - Привет в неделния есенен ден, Клео!
02.10.2011 16:42
Благодаря ти за добрите думи! :)
цитирай
28. megg - Ванюшка, благодаря, че дойде! И поспря.
02.10.2011 16:46
Няма какво да добавя към думите ти за обичта на майката - за силата, слабостта, болката и опрощението ...
Топли прегръдки и от мен, мила приятелко! :)))
цитирай
29. pelikan2 - Майчината обич!!!
03.10.2011 10:55
Можеш да я сравниш с Вселената!!!
цитирай
30. megg - Привет, Пеликан2!
05.10.2011 21:03
И като нея е необятна, дълбока, звездна и недостижима; неподвластна на категорични характеристики ... Радвам се, че отново си тук!
Хубава вечер и лек, спорен утрешен ден! :)
цитирай
31. desilazarova - Пишеш много хубаво! Поздрави!:)
15.10.2011 22:44
Пишеш много хубаво! Поздрави!:)
цитирай
32. megg - Добре дошла!
16.10.2011 13:30
Благодаря ти за топлите думи!
И от мен поздрави, хубав ден! :)
цитирай
33. razkazvachka - Браво и от мен:
17.10.2011 21:02
много гъста емоция - не дава да дишаш.
цитирай
34. megg - Здравей, Сладкодумке!
17.10.2011 22:00
Радвам се, че дойде!
И благодаря, лека и топла вечер! :)
цитирай
35. magnoliya - Ех,
17.10.2011 23:07
само майчино сърце може да обича и да прощава както никое друго!
Чудесен разказ!
цитирай
36. megg - Така е, Магнолия.
18.10.2011 13:05
Много истина има в думите ти, както е много любовта в сърцето на една майка.
На всяка майка!
Поздрав! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megg
Категория: Забавление
Прочетен: 923518
Постинги: 63
Коментари: 2340
Гласове: 15855
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930